Veen | straatinfo

overige politie meldingen

Arrestaties in Veen: 'Handen af van hulpverleners'

dinsdag 31 december 2013 overige

Veen - GEZAMENLIJK PERSBERICHT: GEMEENTE AALBURG, OPENBAAR MINISTERIE EN POLITIE. Naar aanleiding van ongeregeldheden en ordeverstoringen zijn in totaal honderd personen gearresteerd. Het gaat voornamelijk om jongvolwassenen, zowel mannen als vrouwen. Alle arrestanten zitten momenteel nog vast. De overheid accepteert geen verbaal of fysiek geweld tegen hulpverleners.

Autowrak in brand

In de nacht van maandag 30 december op dinsdag 31 december 2013werden rond 00.30 uur hulpverleners belaagd op de Grotestraat in Veen. Er was opde openbare weg een autowrak in brand gestoken. Politiemensen waren ter plaatseom een veilige werkomgeving te creren voor de brandweermensen die warenopgeroepen om de brand te blussen. Een groep personen richtte zich tegen dehulpverleners. Aan de vorderingen om te vertrekken werd niet voldaan. In plaatsdaarvan werden de brandweerlieden en agenten geprovoceerd. Ze werden vanuit degroep met flessen en zwaar vuurwerk bekogeld.

Arrestaties

De politie greep in, waarbij de wapenstok en twee politiehondenwerden ingezet. In eerste aanleg werden acht relschoppers aangehouden. De restvan de groep vluchtte een horecagelegenheid in. De omgeving werd afgezet, waarnaook alle andere personen werden gearresteerd en overgebracht naarpolitiebureaus. Er zijn geen brandweermensen of agenten gewond geraakt. Tweearrestanten moesten medisch behandeld worden. Een persoon liep een hoofdwond opnadat hij achterover viel. Een andere verdachte viel met zijn knie in glas.

Onderzoek

De arrestanten worden verdacht van openlijke geweldpleging,brandstichting en het collectief niet voldoen aan een bevel om te vertrekken. Deopdracht om weg te gaan werd diverse malen gedaan en was bedoeld om ruimte temaken voor brandweer en politie. Het niet voldoen aan een bevel of vordering iseen misdrijf. Alle verdachten zijn in het belang van het verdere onderzoek inverzekering gesteld en ingesloten in cellencomplexen van de politie. Vanwege hetgrote aantal arrestanten en zorgvuldigheid is door de politie een TeamGrootschalig Onderzoek opgeroepen. Het rechercheteam verricht onder leiding vaneen Officier van Justitie onderzoek naar de ongeregeldheden. Het is op ditmoment nog niet duidelijk wanneer de arrestanten in vrijheid gesteld worden. Ditis mede afhankelijk van de voortgang van de verhoren en het verdere onderzoek.

Strafverzwaring

Het openbaar ministerie hanteert een verzwaring van de strafmaatvan 75 procent voor delicten die worden gepleegd tussen 31 december ( 00.00 uur)en 1 januari (08.00 uur ?s ochtends). Voor geweld of agressie tegen een agentgeldt, los van de jaarwisseling, al een strafverzwaring van 200 procent. Debewuste horecagelegenheid wordt op last van de burgemeester gedurende een weekverplicht gesloten.

Feestelijke jaarwisseling

Burgemeester Fons Naterop van de gemeente Aalburg riep de lokaledriehoek bijeen om de ontstane situatie en de gevolgen voor de oud-en-nieuwviering te bespreken en onderling af te stemmen.

Burgemeester Naterop: "Ik betreur dat Veen op deze negatieve manier in hetnieuws is gekomen. Oud en Nieuw is een feest en dat moet zo blijven. Voorburgers, maar ook mensen die een publieke taak uitoefenen om te zorgen dat allesin goede banen blijft. Wij accepteren geen verbaal of fysiek geweld tegen onzehulpverleners en staan niet toe dat zij gehinderd worden bij hun werk. Ik benblij dat het organiserend comit de feestelijke viering van de jaarwisselingvanavond gewoon door laat gaan".
Gerelateerde berichten

Soortgelijke berichten

Vijf arrestaties tijdens horecatoezicht in Breda
Breda zondag 02 februari 2014

Twee arrestaties vanwege hennepcriminaliteit
Breda donderdag 13 februari 2014

Tientallen arrestaties na ongeregeldheden
Veen dinsdag 31 december 2013

Arrestaties tijdens voetbalwedstrijd
Utrecht vrijdag 24 juli 2015

Arrestaties na slaan portiers
Groningen zondag 05 april 2015

Arrestaties na opstootje
Zevenaar maandag 16 februari 2015

Arrestaties na mishandeling
Leeuwarden zondag 31 augustus 2014

Arrestaties bij verkeerscontrole
Emmen dinsdag 03 september 2013

Arrestaties in onderzoek woninginbraken
Apeldoorn dinsdag 04 augustus 2015

Dertien arrestaties bij drugsactie
Eindhoven vrijdag 27 februari 2015

kaart

kaart
De lokatie van het bericht is automatisch verkregen. Het kan dus zijn dat het bericht op deze kaart afwijkt van de echte lokatie.

Meer politieberichten uit de regio